Floatlands drijvers zijn zeer geschikt om mee te varen

Ervaringen met Floatlands op vakantie

We hebben de mogelijkheden onderzocht om met Floatlands op een avontuurlijke vakantie te gaan.

Het kost ongeveer twee dagen om een eenvoudig “vlot" te bouwen (bedenken en inkopen niet meegerekend, dat kost vaak evenveel tijd!).

De bouwtijd is sterk afhankelijk van beschikbaar gereedschap (vooral een afkortzaag en schroefboormachines), voldoende ruimte en eigen handvaardigheid. Wij hebben ruw gebouwd met steigerhout. dat is goedkoop en werkt snel.

Bootjes op Floatlands drijvers
Varen op een drijvend vlot

De kosten voor een vlot met 8 drijvers bedragen minder dan € 1800 (inclusief btw) voor de drijvers, het hout en bevestigingsmiddelen.

Bij een vlot met een 5 pk motor en 8 standaard drijvers ligt de snelheid rond 7 km/uur. Met twee "boeg drijvers” op een vot met 10 drijvers, lag de snelheid boven 8,5 km/uur. Veel meer snelheid mag je van een dergelijk vlot niet verwachten.

Als je alleen maar een klein rondje met je vlot wilt varen moet je zeker overwegen om electrisch te varen: het gaat niet snel, maar de stilte geeft een extra dimensie!

Bij een kort vlot moet je er rekening mee houden dat een boeg drijver minder drijfvermogen heeft dan een standaard drijver.

Het varen met een vlot is eenvoudig!

Je stuurt met de (buitenboord)motor, en daarom is het vlot zeer goed te manouvreren.

Het varen met een Floatlands-vlot was voor ons een nieuwe ervaring. We hebben met allerlei schepen gevaren en luxe (camper) en eenvoudig gekampeerd.
Nooit hadden we zo het bevrijdende gevoel dat we de hele dag buiten waren. Het hele leven aan boord wordt terug gebracht tot de essentie, dat maakt het leven eenvoudig en ontspannend.
Niets is kwetsbaar of ingewikkeld. De vakantie speelt zich af op wandelsnelheid: je hebt dan veel meer contact met de omgeving en je beleefd dus ook meer.

Bootje op drijvers
Drijvend vlot met tent

Door de geringe diepgang kan je overal varen en door de geringe kruiphoogte kom je ook overal: in de kleinste kreekjes en dicht langs iedere oever.

Wat ons nog het meeste zorgen baarde voor vertrek, waren de reacties van mede watergangers. Dat was nog wel de grootste verassing: we kregen niets dan positieve reacties, zeker van kinderen.

(Filmpje Floatlands in Parijs)

Mag dat allemaal?

Een particulier is vrij om, naar eigen inzicht, een terrasboot of varende constructie te bouwen voor eigen gebruik. Voor bedrijven ligt dat anders. Zodra de mogelijkheid wordt geboden om te varen gaat de wet ervan uit dat er een (plezier) vaartuig wordt aangeboden en dat moet dan voorzien zijn van een CE keur. Voor het verkrijgen van een CE keurmerk moeten een aantal zaken aangetoond worden. Het bouwsel moet veilig zijn voor een bepaald vaargebied (in dit geval classe D: beschut water tot windkracht 4) en een aantal kenmerken moeten op een typeplaatje duidelijk leesbaar zijn. Het verkrijgen van een keurmerk is niet heel ingewikkeld, maar het beperkt het maken van variaties.

Regelgeving CE markering De betreffende CE norm vindt u hier.

Vooral bijlage 1 is van belang. Wet pleziervaartuigen

Kinderen op een drijvend vlot

Heeft u interesse in een Floatlands drijver?

Als u vragen heeft, neem contact met ons op. Of u kunt direct een vrijblijvende prijsopgave aanvragen.